Neden Isı Yalıtım Yaptırmalıyım?
Isı yalıtım, binaların ısı kaybının önlenmesi amacıyla dış cephelerinin kaplanması işlemidir. Bunun sonucunda, soğuk havalarda ısıtma, sıcak havalarda soğutma giderlerinin düşmesine katkı sağlar.
Entegre Turuncu Paket Isı Yalıtım Sistemini Neden Tercih Etmeliyim?
Turuncu Paket Isı Yalıtım sistemleri TSE tarafından verilen belgelere sunmakla birlikte, bu belgeleri almak için yapılan testleri de beyan edebilmektedir. Hem Turuncu Paket Isı Yalıtım sistemi hem de sistem bileşenleri ayı ayrı TSE ( Türk Standartları Enstitüsü) tarafından test edilmiştir ve belgelendirilmiştir. Bununla birlikte Turuncu Paket Isı Yalıtım Sistemleri Avrupa Teknik Onay Kuruluşu ( EOTA) tarafından yayınlanan ETAG 004’e uygun olarak yapılan testleri geçmiştir ve belgelendirilmiştir.
Ürün seçiminde tüketici bu belgeler ile ürün yada ürünlerin bir özelliği örneğin yoğunluğu yada ısı iletkenlik kat sayı değeri gibi öne çıkan özelliklerinin değil de sistemi oluşturan ürünlerin tüm özelliklerinin standartlara uygun olup olmadığını rahatlıkla görebilir, ve doğru ürün seçimi yapabilir.
Turuncu Paket Isı Yalıtım Sistemi, on yıl ürün garantisi Entegre Harç tarafından verilmektedir.
Isı Yalıtım Enerji Tassarrufu Sağlar mı?
Binalarda en fazla ısı kaybının olduğu yer dış cephedir. Dış cepheyi ısı yalıtım malzemeleri ile kaplamak – TS 825 standardında belirtilen U değerlerine göre yapılacak olan ısı yalıtım malzeme seçimi ve uygulanması - %50’den fazla enerji tasarrufu sağlar. Aynı zamanda enerji tüketiminin azalması atmosfere salınan sera gazının azalmasına ve bunun sonucunda azalan sera gazı tüketimi küresel ısınma ile mücadele için büyük bir adım olacaktır.
U Değeri Nedir?
U Değeri, Isı yalıtım uygulamalarında farklı malzeme katmanlarından oluşan yapı sisteminin 1 m²'sinden birim zamanda geçen ısı miktarıdır. Isıl geçirgenlik katsayısı(U); içerideki ve dışarıdaki sıcaklık farkına bağlı olarak m2 başına ısı kaybını ifade eder. Isı yalıtımın amacı U değerinin mümkün olduğunca azaltılmasıdır.
U Değeri Nasıl Hesaplanır?
U=1/R, R değeri, kullanılacak ürünün kalınlığının, kullanılacak ürünün ısı iletkenlik katsayı değeri ( LAMDA) değerine bölümü ile bulunur. Bulunan değerin 1’e bölümü U değerini verir. U değeri TS 825’e – duvar için - göre belirlenmiş bölgelere göre 0,7 – 0,4 den az olmalıdır. Örnek olarak TS 825’e göre 2. Bölge 0,6 olmalıdır. 5 cm kalınlıkta taş yünü seçersek;
R= 0,05/0,036 = 1,39
U= 1/1,39 = 0,72 (TS 825’e göre yeterli olmamaktadır. Bu noktada yapılacak olan seçilen ürünün kalınlığının artırılmasıdır.)
İşlemi 7cm kalınlık için yaptığımızda çıkacak olan U değeri 0,51 olacaktır. Bu da bu bölge için standartlara uygun kalınlık ve lamda değeri olan ürünün seçildiğini göstermektedir.
Taş Yünü ve Eps Kullanmadan Isı Yalıtım Yapılabilir mi?
Taş yünü ve eps kullanmadan, sadece sıva ve boyalarla ısı yalıtım yapılamaz. “U” değerini sağlayacak olan malzeme için yalıtım yapılabilir. Bunun için seçilecek olan levhanın bölgenize göre belirlenen kalınlığa ve ısıl dirence sahip olması gerekmektedir.
Sıcak Bölgelerde Isı Yalıtıma Gerek Var mıdır?
Isı yalıtım nasıl ki kışın ısınma masrafını azaltmak için yaptırılıyorsa, aynı şekilde yazın da serinlemek için harcanan enerji masrafının önüne geçmek için bölgeniniz için belirlenen kalınlığa göre seçilecek bir ısı yalıtım malzemesi ile ısı yalıtım uygulaması yapılmalıdır
Isı Yalıtım Binaların Ömrünü Uzatır mı?
Isı yalıtım ile birlikte, dış ve iç cephe duvarlar arasındaki sıcaklık farkı kalkacağı için, iç cephelerde terleme sonucu oluşacak olan rutubetin önüne geçilmiş olur. Isı yalıtım ile birlikte yoğunlaşma önleneceği için, beton içindeki donatıların korozyona uğramasının önüne geçilmiş olur, bu sayede binaların ömrü uzamış olur.
Isı Yalıtım Uygulama Maliyetini Nasıl Düşürebilirim?
İlk etapta ısı yalıtım işini ucuza mal etmek için, ucuz malzemeler yada toplama malzemeler ile yalıtım yapılması, tasarruf gibi gözükse de uzun vadede daha büyük bedeller harcayarak çözülmesi zor problemlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Isı yalıtım uygulamasında maksimum fayda sağlamak için kalite standartlarına uygun ve performansları test edilmiş, TSE ve Avrupa kalite belgelerine ve bu belgelerin testlerini beyan edebilecek firmaların malzemelerinin kullanılması gerekmektedir.
Isı Yalıtımda Doğru Malzeme Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Öncelikle, ısı yalıtım levha seçiminde, seçilecek olan ürünün bir özelliğine bağlı kalmak son derece yanıltıcı olacaktır. Örnek olarak, ısı iletkenlik kat sayı değeri (Lamda değeri) çok iyi olan bir ürünün yeterli yoğunlukta olmayacağı için, ürünün basma, çekme, kopma değerleri çok düşük yada yetersiz olacağı için uygulaması zor aynı zamanda yapılacak ısı yalıtım sisteminin ömrünün kısa olmasına sebebiyet verecektir. Veya iyi bir yoğunlukta ürün seçilebilir, fakat kalınlık olarak daha ince bir levha seçimi sonuçta size iyi bir yalıtım değeri sunmayacağı için enerji maliyetlerinizde ciddi bir iyileşme sağlamayacaktır.
Isı yalıtım bir sistemdir, ve sistemde kullanılacak tüm ürünlerin TSE ve Avrupa standartlarına ( ETAG gibi) uygun malzemeler ile birlikte yapılması gerekmektedir.
Enerji Kimlik Belgesi Nedir ve Neden Önemlidir?
EKB, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. EKB içeriği
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre belirlenmiştir. Bu standartlara bağlı olarak A’dan G’ye kadar sınıflar belirlenmiştir. A sınıfı enerji verimliliğinin en üst seviyesi iken G sınıfı en alt seviyeyi göstermektedir. Yeni yapılan ve yeni yapılacak binalarda en az EKB sınıfı en az C olmalıdır. C sınıfının altında değer alan binalar için iskan ruhsatı belediler tarafından verilmemektedir. Enerji verimliliğinin sınıfının yüksek olması, aynı zamanda bina sahiplerine satın alma, kiralama gibi işlemlerde ekonomik olarak kar sağlayacaktır. Isı yalıtımda malzeme seçiminde standartlara uygun, istenilen belgelere sahip, sistem olarak seçilecek olan bir ısı yalıtım paketi, bina sahiplerine tüm bu avantajları sağlayacaktır.